Geplaatst op Geef een reactie

Snijden van stofjes voor Love Notes

Bij het snijden met een rolmes langs een inch liniaal is het ook handig om de inchkant van je snijmat erbij te gebruiken. Als je een stofje goed in de inch vakjes legt, kun je ook daarbij controleren of de maten die je gaat snijden kloppen.

Soms moet je een groter stuk stof snijden dan je liniaal breed of lang is: gebruik dan de inch lijnen van je snijmat om er zeker van te zijn dat de maten kloppen.

Daarbij is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de inchvakjes van je quiltliniaal en de snijmat exact overeen komen – een Omnigrid inchliniaal en een Olfa snijmat hebben dezelfde exacte inch maten, dus dat is in orde.

Let ook goed op de printrichting van de stof: je vindt dit naast een snij schema.

Zodra ik bepaalde stukjes stof gesneden had en klaar was met één stofje, heb ik met potlood een kruisje bij dat schema in de beschrijving gezet. Zo weet ik dat ik alles van die stof gesneden heb en hoef ik niet steeds te kijken of het wel klopt.

De volgorde van snijden is niet belangrijk, als je er maar voor zorgt dat alles wat je moet snijden ook gedaan wordt.

Controleer liever 2 of 3 x de maten via je liniaal en snijmat, VOORDAT je daadwerkelijk gaat snijden, om vergissingen in afmetingen te voorkomen.

Er zat één stofje bij die op een vrij lange kant gesneden moest worden: kijk goed hoe ik mijn liniaal OVER de stof leg, waarbij ik ook weer gebruik heb gemaakt van de lijnen op de snijmat.

Eerst het lapje langs lijnen op de snijmat leggen om te bekijken of alles recht ligt, daarna de liniaal er overheen geschoven en dan pas snijden.

Daarbij vond ik het wel leuk dat je exact op de streep van de print/stof kon snijden…

Alle stofjes zijn gesneden, dus bij alle stoffenschema’s staat een potloodkruisje.

Nu kan het sorteren beginnen. Daarvoor had ik al 24 papiertjes met de tekst voor blokje en rij voorbereid, en 24 grotere gripzakjes klaargelegd.

En zo wordt alles ‘onder’ een papiertje gelegd. Zoals je ziet heb ik niet veel ruimte op mijn (toch wel) grote snijmat om alles goed uit te leggen. Ik heb een deel op de grond gelegd, en ben stap voor stap volgens de lijst met stoffen in de beschrijving alle stukjes stof per papiertje gaan neerleggen.

Bij het ene papiertje hoort maar 1 stofje, bij anderen veel meer. Hoe dat verwerkt gaat worden zien we later…

En dan zitten alle gesneden lapjes in de betreffende zakjes, met papiertje voor verwijzing naar blok en rij.

4 Stapels voor 4 rijen, op volgorde neergelegd. Je kunt ook een etiket op een zakje plakken met daar de vermelding van blok en rij, maar dit vond ik makkelijker ivm. het neerleggen van alle lapjes, voordat ze in de zakjes gelegd zijn.

Nu nog de verpakking met Embellishments gaan bekijken en verdelen, en dan verder.

Wist je al dat er handige Orange Pop Ruler Sets te bestellen zijn, voor het afsnijden van blokken en andere vormen? Je vindt ze door HIER te klikken.

Veel succes!

Geplaatst op Geef een reactie

Eerste kennismaking met Love Notes

Dit 5-weken mystery quiltproject van Kimberbell Designs is heel leuk om te maken.

Deelneemsters aan dit project hebben hun pakket inmiddels ontvangen en kunnen aan de slag. Daarbij is het belangrijk om de (Engelse) tekst goed door te lezen en de voorbereidingen te doen die aangegeven worden.

Zo wordt aangeraden om 24 gripzakjes klaar te leggen, met elk hun naam/rij nummer, om daar de te snijden lapjes in te leggen. Dan heb je uiteindelijk 24 zakjes met lapjes, die je per keer – zodra daar om gevraagd wordt – kunt pakken om verder te bewerken.

Op beginpagina’s wordt aangegeven wat je van elke stof in het pakket hebt gekregen.

LET OP: er zijn een paar grotere lappen die je apart moet houden voor binnenrand, buitenrand en afwerkrand. Bekijk goed welke maat je nodig hebt om lapjes van te gaan snijden, voordat je dat daadwerkelijk doet.

Van de bovenste aangegeven stof – wit met zwarte diagonale ruit – heb je 2 lapjes: een grote (die is voor de afwerkrand) en een kleinere = fat sixteenth. Dat laatste lapje hoort bij de te snijden onderdelen.

Dus… als je meerdere stofjes van dezelfde print in het pakket ziet, controleer eerst welke je moet gebruiken en leg de andere weg voor later.

Om er zeker van te zijn dat de juiste lapjes gebruikt gaan worden, heb ik naar de pagina met de snij-schema’s gekeken, en op die volgorde de stofjes neergelegd.

Zo weet ik zeker dat ik niet de verkeerde stofjes die groter zijn (en overblijven na deze selectie) gebruik, terwijl ze voor randen en afwerkrand bedoeld zijn.

Hier zie je de pagina met het schema: alles netjes op kleur van de stofjes – handig systeem overigens, want niet alleen kun je van de lijst afkijken maar ook van de kleurenafbeeldingen. Dan zie je bij elk stofje de afmetingen om te snijden staan: gebruik rolmes en INCH liniaal om die maten te snijden.

Uiteindelijk gaat alles in de aangegeven zakjes en leg je het weg tot je aan het bewerkten doe bent.

Werk rustig, controleer liever twee keer dan één keer te weinig en ga zo verder met voorbereiden totdat alles klaar lig.

Volgende keer meer over het werken aan deze mystery quilt Love Letters

Na de maand augustus = de 5-weken tijd dat dit mystery project loopt – zal bekend zijn hoe de quilt er uit komt te zien.

En dan heb ik goed nieuws voor degenen die nog mee hadden willen doen: de groothandel heeft extra pakketten besteld, zodat vanaf september iedereen het pakket met aanwijzingen en stofjes en embellishment pakket kan aanschaffen.

Er zijn twee mogelijkheden: alleen voor naaimachine of naaimachine én borduurmachine.

Klik op DEZE LINK om naar de pakketten te gaan: je kunt ze alvast bestellen. Zodra ze binnen zijn worden ze naar je verstuurd.

Geplaatst op Geef een reactie

Bulky-Lock Multicolor 80

Er staan nu twee kleuren Bulky-Lock Multicolor 80 van Gütermann in de webshop. Daarbij ook een .pdf ‘werken met bulky-lock multicolor’, die je gratis kunt downloaden.

Daarin beschrijf ik hoe ik dit garen gebruikt heb op de gewone naaimachine, welke instellingen, naald en steekplaat enz. Doe er je voordeel mee!

Kijk voor het garen HIER.

 • Stiksteek
 • Zigzag steek
 • Siersteken
 • Uiteindelijk ook machinaal quilten…
 • En … natuurlijk LOCKEN!

Ga er fijn mee aan de slag!

Geplaatst op Geef een reactie

H O T N E W S

Er komt een nieuw haakproject van de ontwerpster Jane Crowfoot:Royal Garden Blanket. JE KUNT ÉÉN VAN BEIDE PAKKETTEN NU IN DE VOORVERKOOP BESTELLEN – GEEF JE INTERESSE AAN VIA EEN E-MAIL NAAR sylvia@sylviasartquilts.nl

Dit artikel staat nog NIET in de webshop en is alleen via je e-mail = bestelling, te leveren.
Het gaat om de volgende Kits:

1 Colour Crafter kit van Scheepjes – 100% acrylPrijs € 65,00*

1 StoneWashed en RiverWashed kit van Scheepjes – katoen/acryl garenPrijs € 129,00*

De Royal Garden Blanket is een eerbetoon aan een magische plek in Mysore. De schitterende terracotta tegels op de vloeren van een koffiehuis in combinatie met de als lappendeken opgebouwde voortuin van het hotel dienden voor Jane als grote inspiratiebron. De inspiratie die de tuin vol bloembedden en tegels bij haar oproept, is op een geometrische manier samengebracht tot een fantastische deken die in elk interieur de show steelt.

Jane heeft exclusief voor Scheepjes zorgvuldig twee kleurencombinaties samengesteld uit ons omvangrijke Colour Crafter en Stone Washed & River Washed assortiment, wat zich heeft gevormd tot twee kits.

 • Beide kits bevatten het benodigde garen om de complete deken te haken én een stijlvol patroonboekje waarin het volledige patroon in het Nederlands en Engels beschreven is. DUS: geef snel via e-mail op of je zo’n pakket wilt bestellen, dan kunnen wij dit bij de leverancier reserveren/aangeven en bij de eerste levering zitten!!! Houd er nogmaals wel rekening mee dat je e-mail een daadwerkelijke bestelling is!

We nemen via e-mail contact met je op voor de verdere afwikkeling.* Deze pakketten worden zonder verzendkosten geleverd.

Geplaatst op Geef een reactie

Wat een prachtig garen om mee te haken!

De Special Edition Whirl Ombré bestaat uit 15 prachtige kleuren (kleur 551 – 565) met elk een zeer subtiel kleurverloop. Iedere garencake bestaat uit slechts één kleur, die zeer geleidelijk van de lichtste naar de meest intense tint verandert.

10 feiten over Special Edition Scheepjes Whirl Ombré:

 1. Zeer geleidelijk ombré kleurverloop
 2. Mooi geprijsd € 24,50
 3. Uniek: getwijnde draad
 4. Lengte 1000 meter
 5. 215-225 gram
 6. 60% katoen / 40% acryl
 7. Naald 3,5 / 4,0 mm
 8. Prachtige lange kleurwisselingen
 9. Elke kleurwisseling is heel precies en zorgvuldig geknoopt, zodat de knoop onopvallend in uw steken verborgen kan worden
 10. 10 x 10 cm = 25 steken en 44 naalden met de geadviseerde naalddikte

Zelf ben ik er een kleed van aan het haken (ik gebruik dan Soft Touch haaknaald 2,5mm, omdat ik het wat fijner wil hebben). Van hoek naar hoek, dus diagonaal: kijk maar via mijn Facebook site, daar laat ik af en toe de vorderingen zien.

GA SNEL KIJKEN EN BESTEL: MAAK ER WAT MOOIS VAN!

Geplaatst op Geef een reactie

Mokken van PinK

Veel enthousiaste borduursters doen mee met Patchwork in Kruissteek (PinK). Een meerjarig mystery borduurproject waarbij ‘blokjes’ van patchwork geborduurd worden – iedere maand iets erbij.

Om ook anderen mee te laten genieten die geen deelneemster zijn , kun je nu Mokken met een blokje PLUS patroontje van het afgebeelde blokje bestellen.

Op dit moment zijn er 4 verschillende mokken verkrijgbaar:
Blokje 1, Blokje 2, Blokje 3 en Blokje 4 – alleen vaatwasmachine bestendig en zelfs in de magnetron te gebruiken.

Bij elke beker zit een telpatroon voor dát blokje, plus uitleg over het PinK borduurproject. Leuk om zelf te houden of om cadeau te geven: zo kunnen ook borduursters die NIET deelnemen het blokje maken.

SPAAR ZE ALLEMAAL.

Geplaatst op 6 Reacties

Hortensia’s, vlinders, ornamenten en een bijzondere rand: een nieuw borduurproject komt er aan.

* Het glinstert je tegemoet – metaalgarens
* Het sprankelt en straalt – kralen
* Het wordt kleurrijk en bijzonder – zijdegarens

* Het wordt stukje voor stukje onthuld tijdens het project (een mystery tot het einde)
* Het is fijn als je borduur-ervaring hebt, want er komen kruissteken, kwart kruissteken en bijzondere
steken in voor
* Er komt een totaalpakket – via aanschaf ben je deelneemster en krijg je (net als bij Patchwork in
Kruissteek) patronen en aanwijzingen via je e-mail toegestuurd
* Een speciale borduurgroep wordt hiervoor bij FaceBook opgericht, om tutorials op te zetten en ervaringen met elkaar te delen


De Merken/speciale losse artikelen kun je in deze webshop vinden: de collectie wordt binnenkort uitgebreid om ook de bij dit nieuwe project gebruikte materialen apart te kunnen bestellen.

WAAROM DIT ONTWERP?
Omdat er veel vraag is naar een speciaal project waar je vanalles in kunt verwerken, ben ik bezig met het ontwerpen van een uniek borduurwerk. Dat vergt even tijd, ook om de benodigde materialen binnen te krijgen (leveringen vanuit de US komen nog steeds (soms sterk) vertraagd binnen. Allereerst heb ik veel diverse kleuren en soorten besteld: dat laat ik komen en ga daaruit kiezen wat er in dit project verwerkt wordt. Vol verwachting kijk ik uit naar de eerste levering, zodat ik met de échte materialen aan de slag kan gaan (als het goed is wordt er vanmiddag door de pakketdienst aangebeld en kan ik met uitpakken beginnen!).

HOE GAAT ALLES IN Z’N WERK?
Ontwerpen kost veel tijd: ik schets en teken alles op ruitjespapier – dus niet via een computer – omdat ik ‘dicht’ bij het ontwerp wil staan. Via het inkleuren van delen van de getekende vormen verschijnt er een beeld, krijgt alles vorm en heb ik meer inzicht in hoe het gaat worden. Uitvlakken, opnieuw tekenen – gaan slapen en midden in de nacht wakker worden en inééns weten wat je in ‘die hoek’ wil tekenen -, losse onderdelen op ander ruitjespapier tekenen en uitknippen, op groot vel leggen, kijken hoe de verdeling is… al doende groeit het ontwerp en krijgt iedere kleur z’n plekje. Nog even dit toevoegen, nog even die lijn corrigeren, en dan staat het geheel op ruitjespapier.

En dán pas gaat alles naar de computer om lijntje voor lijntje in een basisontwerp te zetten. Het inkleuren komt pas als ik de steekjes ga zetten met garens en kralen. Terwijl ik dat doe kleur ik een kopie in, en gaat alles weer naar de computer om symbolen in de vakjes te zetten. Dan volgt de controle: minuscule foutjes worden verwijderd, eventuele correcties toegepast en (soms) nieuwe ideeën toegevoegd. Als het hele werkstuk klaar is, wordt de beschrijving per onderdeel (die ik in het klad al bijhield tijdens het borduren) uitgewerkt en maak ik er .pdf’s van om via e-mail te kunnen laten downloaden.

Dan wordt het pakket in de voorverkoop in de webshop gezet – eerder heeft geen zin, omdat het bekend moet zijn hoeveel materiaal er gebruikt wordt en dus voor welke prijs het pakket geplaatst kan worden – , zodat de borduursters die dit werkstuk willen maken het pakket eerst in de voorverkoop kunnen bestellen. Daarna wordt het benodigde aantal aan materialen bij de leverancier besteld (levertijd afhankelijk van zendingen vanuit de US), en dan…. pas dan kunnen deelneemster aan dit project beginnen: ik spreek de hoop uit dat dit vanaf september zou kunnen, maar dat is geen garantie – oa. vanwege levertijden zou dit zomaar eens later in het jaar kunnen zijn. Dat geeft geïnteresseerden in ieder geval de tijd om te sparen, want met alle bijzondere materialen wordt dit geen goedkoop project.

Dus…. snel verder met ontwerpen en dan alvast een begin maken op witte Jobelan, want daar wordt alles op geborduurd, om het voor iedereen makkelijk te maken.


Spannend hè?

Geplaatst op Geef een reactie

Dinos sind los

Wie zegt dat Dinosaurs niet leuk kunnen zijn?

Ze zijn juist heel kleurrijk, en écht niet alleen voor jongens hoor!

Borduur ze als Merklap, gebruik de letters om kleding of andere producten persoonlijk te maken of maak er een groeilap van… allerlei mogelijkheden met dit leuke patroon.

Je kunt het hier bekijken en eventueel direct bestellen.

Wil je XXborduurgaren gebruiken? Alle 447 kleuren zijn altijd op voorraad! De strengetjes zijn slechts € 0,50 per stuk!

Geplaatst op Geef een reactie

Neon, hoe fel kun je werken

Ze stralen je tegemoet, de neon kleuren van de viltlapjes en het Polyneon machinegaren. ‘Niet te lang naar kijken’, zeggen sommigen… ‘Je moet een zonnebril op als je hier mee werkt’, zeggen anderen.

Maar kijk eens hoe fris alles is, hoe geweldig en vrolijk projecten hiermee kunnen worden! Zeker als je de neon tinten gebruikt op een zwarte achtergrond. Dan spat het helemaal!

En dát is wat we wel kunnen gebruiken, in deze tijd. Want al ‘versoepelt’ alles enigszins na 1 juni, het blijft uitkijken en niet spontaan iets gaan ondernemen, behalve met patchwork en appliqueren, haken en borduren, punchen en meer van dit soort heerlijke hobby’s.

Gisteren pakte ik weer een grote doos van een leverancier uit, met al deze neon producten (klik maar op de groene link om het filmpje te zien), maar ook weer aanvulling van de Jelly Rolls 25 kleuren/stroken en de witte Tissu de Marie stof (die is nu weer ruim voldoende op voorraad), zodat ook nu weer het basispakket stoffen voor Colourful Minis besteld kan worden.

TRIVIA: ‘Neon is ontdekt door William Ramsay en Morris Travers in 1898. Neon is het op een na lichtste edelgas, met het symbool Ne en het atoomnummer 10; het wordt gebruikt als medium in bepaalde typen verlichting ‘

Waarschijnlijk hebben deze heren nooit kunnen denken dat wij met deze kleuren nog eens via vilt en garens leuke handwerkprojecten zouden maken…

 • Kortom: plezier met felle kleuren. Wat kun je er allemaal mee doen?
 • Gebruik het vilt voor poppen en beesten of maak kleine cadeautjes: het rafelt niet en dat is altijd handig als je direct een vorm knipt of snijdt
 • Gebruik het voor appliqueren: knip of snijd leuke vormen en zet die met de hand of via de naaimachine met siersteken op een zwarte ondergrond – de felle kleuren komen dan nog beter uit
 • Kijk wat je er nog meer mee kunt doen… er zijn zoveel leuke projecten voor te bedenken

En kijk toch eens naar deze 8 geweldige neon kleuren machingaren: Polyneon van Madeira, 8 klossen van elk 200m in deze box.

Gebruik het voor het maken van siersteken op je machine, machine quilten of thread play.

Dus… bestel snel en ga aan de slag. Maak er een vrolijke dag van
Sylvia

Geplaatst op Geef een reactie

Deel 3 van Colourful Minis

Het volgende deel van dit fris gekleurde quiltje met Mariner’s Compass blokken – gemaakt via paper piecing – kun je weer downloaden.

je vindt de .pdf bij ‘Colourful Minis – basisstoffen’ – kijk bij berichten en download ‘Deel 3 – in elkaar zetten ‘

Heb je nog stoffen en/of materialen nodig die je kunt gebruiken om dit project te maken? Klik dan op de volgende link(s):

Colourful Minis – Basisstoffen – pakket met Jelly Roll 25 kleuren en 1 meter witte katoenen stof 1.00×1.50m
Papers for Foundation Piecing
Add-a-Quarter linialen – combo pack 12 inch en 6 inch linialen
Bohin Glue Pen
Bohin Glue pen refills