Geplaatst op Geef een reactie

3 Kerststofjes en 2 inch 6-point Diamonds (75 malletjes) in pakket voor EPP

Voor alle hexies (quiltsters die werken met EPP malletjes, en in het bijzonder hexagons) heb ik een verrassing: Mijn uitwerking/beschrijving voor het werken met 2 inch 6-point Diamond malletjes (voorgestanst) met 3 kerststofjes, staat hieronder nu gratis als ‘presentatie’: je kunt alles op je gemak bekijken, lezen en eventueel maken als je dat wilt.

Het pakketje met 3 kerststofjes en 75 stuks van 2 inch 6-point Diamond is via mijn webshop te bestellen: .Ook kun je daar eventueel losse pakketjes van 75 voorgestanste 6-point Diamond malletjes bestellen en dan je eigen stofjes gebruiken, of zelfs een bulkpak met 450 stuks, als je meer met deze vorm wilt doen.

Elke pagina staat ca. 12 seconden voor je klaar: als je het op een langzamer tempo wilt bekijken/lezen, dan kun je de ‘video’ even stopzetten. BEKIJK HET BIJ VOORKEUR OP GROOT SCHERM.

Zo komt er meer over EPP: met pakketjes, artikelen, presentaties en .pdf’s: om lekker bezig te blijven.

Veel plezier er mee
Sylvia

Geplaatst op Geef een reactie

Cursus Perpetually Hexie Quilt via e-mail

Bekijk de presentatie video op groot scherm: zo krijg je een indruk van deze e-mail cursus die in januari 2022 van start gaat bij

Sylvia Handwerken

Bestel dan het pakket daarvoor als je mee wilt doen: klik HIER om daar direct naar toe te gaan

Geplaatst op Geef een reactie

Vanaf januari 2022: 365 (366) Hexagon Perpetual Calendar via FaceBook groep in langlopende cursus

Een paar dagen terug heb ik het gehad over de 365 Perpetual Calendar van Katja Marek. Ik gaf aan dat ik daar de ‘uitgelichte’ quilt ‘Perpetually Hexies Quilt’ van Katja vanaf januari ga maken – deze zal ik dan bespreken voor degenen die dit ook gaan doen (komt eventueel weer een aparte FaceBook groep hiervoor, bij voldoende belangstelling). MAAR DAN HET GROTE NIEUWS: er komen complete packs van ALLE 365 HEXAGONBLOKKEN VAN DE KALENDER ZELF naar ons toe: een flink pakket, dat wel, maar het zijn dan ook 365 (eigenlijk 366 vanwege schrikkelblok) blokken die je kunt maken – vanaf januari 2022 kun je hier een langlopende cursus in volgen: klik OP DEZE LINK om naar het pakket te gaan.

Niet dat ik elke dag een blok ga maken (dat is bijna onmogelijk bij alles wat ik al doe betreft patchwork, English Paperpiecing/hexagonprojecten en kruissteekborduurwerken, maar wel zo veel mogelijk achter elkaar. Dat wil zeggen dat ik ze per ‘dag’ op volgorde van de dagen/maanden van de kalender behandel – dit gaat ook weer eventueel via een aparte FaceBookgroep, voor degenen die het zeer uitgebreide malletjespakket ook willen bestellen. Door je (gratis) lidmaatschap van deze besloten groep krijg je van mij extra aanwijzingen en uitleg: zeer uitgebreid, zoals je dat van me gewend bent.

Prijs wordt best pittig, maar het cursusgeld dat oorspronkelijk apart voor deze langlopende cursus gerekend zou worden (€ 50,00) krijg je van mij cadeau bij aanschaf van het grote malletjespakket. En dan ben je meer dan een jaar (misschien wel 2 jaar als je rustig aan doet) bezig, en dan heb je ALLE malletjes voor ALLE 366 hexagonblokjes van de kalender, en natuurlijk dan de kalender zelf erbij (die moet je wel apart bestellen!), plus deelname via besloten FaceBook groep. Heb je de 365 Perpetual Calendar van Katja Marek al? Dan scheelt dat weer… DOE JE OOK MEE?

Je mag je eigen stoffen gebruiken, restjes ed: leuk om die dan ook op te werken. (Het boek heb je dan niet nodig)Het zou fantastisch zijn om dit met meer hexies* te gaan maken: we zetten er geen haast achter, maar kijken hoe ver we per maand komen, en gaan gewoon doorlopend verder tot alle 366 hexagonblokken gemaakt zijn. Je hebt dan voldoende voor meerdere quilts of andere toepassingen.

Deelname dus via lidmaatschap van de Facebook groep ‘365 (366) Hexagonblokken Perpetual Calendar’, bij aankoop van het 366 malletjespakket en vergeet de kalender niet te bestellen (niet inbegrepen bij EPP pakket). Klik op de link om naar het pakket/bestellen te gaan: https://www.sylviasartquilts.nl/…/365-366-dagen-hexies…/

WIL JE GRAAG MEEDOEN MAAR ZONDER HET GROTE MALLETJESPAKKET? Dan kun je via DEZE LINK de cursus voor € 50,00 aanklikken, waarbij je dan zelf voor de 118 verschillende soorten/maten malletjes zorgt. Als je die zelf gaat tekenen/knippen o.i.d, zorg er dan wel voor dat je heel secuur werkt, om teleurstellingen i.v.m. maten te voorkomen. Je hebt dan nog wel de 365 PERPETUAL CALENDAR nodig.

Gewoon: omdat het leuk is om met English Paper Piecing te werken!

Wil je graag met ‘losse’ mallenpakketjes werken? Daar staan er ook heel veel van in de webshop: klik OP DEZE LINK om daar direct naar toe te gaan.

Veel hex plezier!
Sylvia

(*Hexie = quilters die heel graag met hexagons en andere vormen van EPP bezig is)

Geplaatst op Geef een reactie

All Things Small en la Passion: 2 Hexagonprojecten

LA PASSION EN ALL THINGS SMALL: 2 HEXAGONPROJECTEN VIA EMAIL

Ze zijn van start gegaan: beide Hexagonprojecten die hierboven genoemd worden. Je kunt meedoen voor van één van beiden het starterspakket te bestellen, of allebei als je heeeeeel graag met 1/2 inch hexagons wilt werken. Tweemaandelijks nieuwe aanwijzingen, en gratis lidmaatschap van de bijbehorende FaceBook groep(en).

Voor La Passion: klik HIER voor het starterspakket.
Voor All Things Small: klik HIER voor het starterspakket.

All Things Small Hexagon Mystery Project: de naam zegt het al = een mystery hexagon quilt. Per twee maanden krijg je een deel van de quilt te zien, en kun je de onderdelen/vormen gaan maken. Af en toe krijg je een overzicht/schema, wanneer je de verschillende onderdelen/vormen aan elkaar kunt gaan zetten.

Zelf werk ik met warme kleuren, leuke printstofjes, om te laten zien dat je zelfs bij het gebruik van 1/2 inch hexagon malletjes nog de printjes een bepaalde richting kunt geven, om zo voor een bijzondere uitstraling te zorgen.

La Passion: een passie voor het werken met kleine hexagons. Daarbij gebruik ik hele andere kleuren dan bij All Things Small, een beetje vergelijkbaar met de oorspronkelijke quilt van Grit (ontwerpster ©), maar toch met m’n eigen draai. Hoe leuk is het om printstofjes te nemen terwijl het ‘eigenlijk’ bijna effen stofjes waren, of om lichte kleuren te gebruiken waar donker aangegeven werd.

Natuurlijk: dan wordt het totaal anders, maar dat is juist het leuke. Hoewel er op internet genoeg voorbeelden van totaal andere La Passion kleurenquilts te zien zijn, kun je ook kijken naar wat je aan stofjes hebt, en daar veel mee werken, al zijn het (grotere) restanten.

Al met al gaan we een lange periode van werken met English Paper Piecing (zo heet het werken met hexagons en andere voorgevormde malletjes) tegemoet: we hebben gemerkt dat heel veel quiltsters het fijn vinden om met de hand te werken, om hexagons als ‘tussendoor’ werkstuk erbij te doen. Niet alleen voor grote quilts zoals bovengenoemde La Passion en All Things Small, maar ook kleinere.

Houd de webshop in de gaten, want er komt nog veel meer moois!

Geplaatst op Geef een reactie

Is het er al weer tijd voor? ALTIJD!

Het lijkt wel steeds sneller te gaan, de tijd. Zeker als de zomervakantieperiode op z’n eind loopt.

Dit jaar is de zomer wat minder warm, wat onbestendiger, en hoewel we nog best een mooie nazomer kunnen krijgen, lijkt de herfst z’n intrede al aan het doen. Kruisspinnen, verkleurde blaadjes aan bepaalde bomen en de Wilde Wingerd bij ons verkleurd al een beetje. Het wordt al sneller donker. Gelukkig heb ik meerdere daglichtlampen, op iedere plek waar ik borduur of met patchwork (Hexagons tegenwoordig) bezig ben. En dat is dan wel nodig, want anders kun je vanaf half negen ’s avonds al bijna niets meer zien…

Juist omdat de tijd zo snel gaat, ben ik alvast begonnen met het borduren van voorbeelden voor Kerst – je kunt daar nooit te vroeg mee zijn

Zo zijn er veel patronenboekjes van Lindner’s Kreuzstiche, waar Kerstsamplers als telpatroon gebruikt kunnen worden. De sampler voorop = met alle motiefjes bij elkaar kun je maken, maar je kunt ook losse motiefjes van zo’n voorbeeld afhalen en kleine werkstukken maken.

Borduur bijvoorbeeld de hertjes, of de uilen en eekhoorns, of gebruik alleen de randen die bij een patroon aangegeven staan. Maak ze in de Kerstkleuren die bij het patroon vermeld staan, of gebruik je eigen kleuren. Je kunt alles aanpassen naar eigen wens.

Kijk dan ook eens naar de voorbeelden om alternatieve projecten van de losse motiefjes te maken: Kerstkousen, kussentjes, schellekoorden, Adventskalenders, en nog veel, veel meer. Te leuk om te laten liggen.

Vaak staan die voorbeelden op de achterkant van zo’n patronenboekje aangegeven: handig als het je zelf aan inspiratie ontbreekt. Gewoon een snelle manier om je te inspireren om eens ‘wat anders’ met kruissteek borduurwerkjes te doen.

En wil je helemaal iets anders qua toepassing? Verwerkt dan kleine borduurmotieven, of zelfs grotere, eens in patchwork voor een kussenhoes of een quiltje. Zeker met Quiltstoffen in Kerstprintjes zal dat een geweldig werkstuk worden.

Mijn borduurwerk? Net begonnen, boompjes rechts, links een deel van een voertuig… ik ga het grote tafereel van dit patroon maken, en van de kleine motiefjes losse Kerstboomhangers.

Zo ben ik op tijd om nóg meer Kerstborduurwerken te maken! Alles natuurlijk met XXborduurgarens, waar we zelfs een mooi XXKerstkleurenpakket van samengesteld hebben. Met zo’n XXgarenpakket kun je een hele goede start maken met je eigen Kerstborduurwerk.

Dit is het patronenboekje: Weihnachtszeit. Kijk eens wat een leuke motieven om te borduren.

Maar kijk vooral ook naar alle andere patronenboekjes van Lindner’s Kreuzstiche: heel veel dus voor Kerst, maar ook voor andere gelegenheden! En de prijs is heel gunstig: € 7,95 per patronenboekje.

Als je wilt kunnen wij een omzettingslijstje maken naar XXborduurgaren, als je een bepaald patroon van dit merk uitkiest (je kunt dit aangeven bij je bestelling bij ‘commentaar’: wij doen dit lijstje op aanvraag bij je patroon, zodat je direct met XXgarens aan de slag kunt.

Geniet er van!
Sylvia

Geplaatst op 2 Reacties

Hexagons: hoe klein kan het?

Mijn voorbeeld quilt voor ‘La Passion’ – een hexagon quiltproject dat via een 13-delige cursus via je e-mail te volgen is, waarbij met voorgestanste malletjes van 1/2 inch wordt gewerkt, krijgt al meer vorm. Het middenstuk is klaar (deel 1) en de 6 grotere vormen zijn er aan gezet (deel 1). Nu verder met ‘bloemetjes’, achtergrond en 2 randen voor deel 3.

Dit zijn redelijk kleine hexagons, maar echt een heerlijke maat om mee te werken. De voorgestanste malletjes zijn snel omgewerkt met stofjes, en het aan elkaar zetten gaat redelijk snel.

Maar hoe klein kun je werken? Zeer klein, maar dan wel heel speciaal.

Er was eens een man, genaamd Albert Small. Het was – anders dan zijn naam doet vermoeden – een grote man. In 1933 plaagde hij zijn vrouw en haar vriendinnen met hun quiltwerk. Ze wilden graag aan een wedstrijd meedoen om de grootste quilt te maken. Ze daagden hem uit en hij nam dat aan: hij zou een quilt maken met de meeste stukjes, nl. hexagons.

Overdag een handelaar, ’s avonds altijd bezig met creatief bezig zijn, was dit voor Albert een eerste kennismaking met het maken van een quilt.

Na 14 maanden werk was zijn eerste quilt klaar: gemaakt van meer dan 36.000 hexagons. Hij hield de aantallen goed bij, net zoals de hoeveelheid stof die hij had gebruikt. De hexagons waren ontzettend klein.

Zijn tweede quilt was zo mogelijk nog fantastischer, weer gemaakt van hexagons, maar dan kleiner dan bij de eerst: totaal 63.460 stuks. Albert haalde er de krant mee en er verscheel zelfs een artikel in een boek van Florence Peto in 1939 ‘Historic Quilts and Coverletc’, maar nog was dit voor Albert niet genoeg.

Zijn meesterwerk werd gemaakt van 1941 t/m 1944 – een hexagonquilt met 123.200 stukjes!

Albert haalde het Guinness Book of World Records: dit record is nooit geëvenaard. Er zijn wel pogingen gedaan, maar het is tot nu toe niemand anders gelukt om dit soort superkleine hexagons aan elkaar te zetten – en allemaal met de hand.

Albert is in 1953 overleden: zijn drie quilts zijn nog steeds in het bezit van zijn kinderen en kleinkinderen. Volgens hen was hij een liefhebbende, hardwerkende man, die niet veel geleerd had, maar alles voor iedereen over had. Hij reisde veel en maakte altijd veel vrienden. Hij en zijn vrouw waren allebei gedeeltelijk doof. Terwijl zij het prettig vond om thuis te blijven, vond hij zijn doofheid geen hindernis om de wereld in te trekken en andere mensen te ontmoeten.

Albert ontving veel fanmail zijdens zijn leven. Zijn laatste quilt – die van 123.200 stukjes – werd genoemd in de column ‘Ripley’s Believe it or Not’ in 1951.

In 1973 eerde Reder’s Digest hem het het houden van het record van het maken van een quilt met de meeste stukjes. Hij is de absolute meester in het werken met van super superkleine hexagons, en als je zijn quilts eenmaal gezien hebt – al is het via deze foto’s – zul je hem nooit meer vergeten.

De 1/2 inch hexagons van La Passion zijn natuurlijk niet te vergelijken met de hele kleine hexagons van de quilts van Albert Small, maar wel zo leuk om te doen. En wij kunnen gebruik maken van de voorgestanste malletjes, Bohin Glue lijm en mooi garen, en dat allemaal tijdens gezellige en leerzame cursusdagen.

Dus: schrijf in, doe mee met dit geweldige handmatige quiltproject. Je kunt deelnemen aan deze e-mail cursus, waarbij je ook lid wordt van de Facebook groep ‘La Passion bij Sylvia Handwerken’, waar oa. bestanden in komen te staan en je al je foto’s en ervaringen met elkaar kunt delen.

Het is een hele leuke quilt om te maken: doe je ook mee?

Graag tot ziens op de cursus

Sylvia

Geplaatst op Geef een reactie

Donkere dagen en af en toe zomer

Een échte Nederlandse zomer tot nu toe: af en toe zon, af en toe een buitje, soms een fikse bui met onweer… en al vroeg weer donker. (Dag)licht maar aan en borduren… dat kan overal gelukkig.

De hele maand augustus komen er leuke patroontjes voor XXborduurgarens, die je via de aangegeven garenpakketjes gratis via je email krijgt. Zo was 8 augustus de Dag van de Kat, en kun je dat XXgarenpakketje via de categorie ‘De dag van…’ bij onze webshop bestellen. Kleine borduurwerkjes, dus ook kleine garenpakketjes, die leuk geprijsd zijn.

Regelmatig nieuwe dieren, dus ook nieuwe pakketjes, die redelijk op dezelfde grootte gehouden zijn door de ontwerpster. Zo kun je ze eventueel bij elkaar borduren, op een Aïdabandrol bijvoorbeeld.

De dag van de Slang en de Tijger zijn in juli al geweest, de dag van de Kat dus ook al en nog veel meer komen er aan.

En natuurlijk elke week een nieuwe Smiley voor ‘100 Landen in 100 Weken’, op woensdags te vinden bij hun eigen categorie. Aanstaande woensdag nr. 21 al weer, als je alles op Jobelan borduurt via mijn grotere project, dan begin je daarbij aan een nieuwe rij – twee rijen zijn al ingevuld met kleurrijke Smiley’s.

Veel borduursters maken Smiley’s op Aïdabandrollen, onder elkaar, maar ook zien we dat er toch wel leuke Flessenschortjes geborduurd worden, en weggegeven worden als cadeau voor op een wijnfles, een azijnfles of een olijfoliefles. Altijd leuk om zo’n klein borduurwerkje te maken…

Maak je de ‘Cute Animals met Flying Geese Randen’? Dan heb je heel wat kleurrijke driehoeken en vierkantjes te maken, én natuurlijk inmiddels al 13 Cute Animals in de vakjes te zetten. Wat een heerlijk werk is dit toch.

Je kunt voor de driehoeken zelf bedenken welke van de XXborduurgarens/kleuren je gaat gebruiken, óf je kunt het schema met de kleurnummers die van de onderste helft al gemaakt is uitgaan (de bovenste helft wordt op dit moment door mij geborduurd, het duurt nog even voordat ik daar de nummers van heb, maar je kunt al met heel veel aan de slag).

En dan die geweldige XXkleurenrol van alle 447 XXborduurgarens: je kunt daar diverse opzetten voor bestellen – met al wat basisgarens erbij, om te borduren op het 30cm brede band met afgewerkte rand, of op een lange strook witte Jobelan…

Je kunt ALLE 447 XXborduurgarens aanschaffen, maar ook je collectie XXborduurgarens rustig opbouwen en alleen de kleurenvakjes borduren waarvan je de garens al hebt. Langzaamaan meer XXborduurgarens bestellen en zo alles aanvullen*

Patchwork in Kruissteek = mijn meerjarige mystery borduurproject is nog steeds gaande, en zal nog een flinke tijd gaan duren. Stap voor stap worden ‘patchwork’ kruissteekblokjes toegevoegd, in diverse kleurstellingen van speciale ‘pakketten’, van het Basispakket 1.

Nog steeds komen er borduursters bij, de lijst met deelneemsters groeit en we zijn al met heel veel enthousiastelingen bezig. Als je nog deel wilt nemen, bestel dan Basispakket 1, en wat er meer nodig is kun je in de loop van het project aanschaffen. Je krijg alle borduurpatronen en aanwijzingen tot nu toe met terugwerkende kracht via je email toegestuurd.

En ook ‘Patchwork aan de Rol’, op een linnenbandrol geborduurd, loopt al leuk – totaal krijg je hier 67 patroontjes bij, na aanschaf van het Basispakket. Elke maand 1 tot 2 patroontjes, tot de rol vol is.

Juist vanwege het feit dat het geen grote motiefjes zijn, heb je daarnaast voldoende tijd over om nog aan andere projecten te borduren: zeker als het regent (zoals tijdens het schrijven het geval is). Maar ook in de zon, in de schaduw, of waar je maar zit.

Zo leuk , al dat borduren. Zoveel moois te maken en er komt nog veel en veel meer! Geniet er van!
Sylvia

Geplaatst op Geef een reactie

Fill it Up Blokje 33

Voor blokje 33 heb ik twee kleuren XXborduurgarens gebruikt, nl. XX020 donkerrood en XX447 zwart. Te beginnen met de donkerrood, in de linker onderhoek van het borduurpatroon.

Het gaat dit keer om een herhalingspatroon, dat je in twee kleuren maakt, maar evengoed ook in veel meer kleuren zou kunnen borduren.

HET GRATIS PATROON KUN JE WEER VIA MIJN FACEBOOK GROEP ‘SYLVIA BORDUREN’ BIJ BESTANDEN DOWNLOADEN.

De tweede kleur XX447 is toegevoegd, en zo zie je dat je aansluitend zo’n herhalingspatroon maakt, heel eenvoudig, met wisselende kleuren. In het midden van het rode figuurtje is een zwart vierkantje van 4 kruissteken gemaakt, en straks in de zwarte figuurtjes komen rode vierkantjes. Zo maak je het borduurwerk wat interessanter.

Hoe verder je komt, hoe leuker het wordt. Soms heb je niets meer dan een eenvoudig motief nodig om een interessant borduurwerk te maken. Alles hangt wel af van de contrasten.

Positief en negatief, zou je kunnen zeggen, of ‘Robbing Peter to Pay Paul’. Dat laatste wordt bij ons vrij vertaalt in ‘Broekzak Vestzak’: je pakt de kleur van de ene die je terugzet in het andere, oftewel omkeert. En dat is hier ook zo: de rode figuurtjes worden ernaast in zwarte figuurtjes gezet, de zwarte vierkantjes in het midden van rood, worden rood bij het midden van zwart, enz.

Wil je weten hoe zo’n herhalingsmotief er uit gaat zien, als je meer figuurtjes gaat maken? Zet dan een spiegeltje zoals je op de foto hiernaast ziet, en je krijgt een goede indruk. Zo kun je hele vlakken vullen met maar 2 kleuren XXgarens, of je gebruikt heel veel kleuren XXgarens om een zeer kleurrijk geheel te vullen. Net wat je wilt.

Wat ook ovalt als je meerdere van deze figuurtjes naast elkaar borduurt: je krijgt niet alleen vierkante vormen op hun punt te zien, maar via de figuren op de hoeken ook nog een achthoek… speciale effecten omdat je herhaalt. Dat is bij patchwork (werken met stofjes) ook vaak zo.

Nog een smal lichtgrijs randje om het geheel en mijn motiefje is weer klaar.

Ga jij ook verder met Fill it Up? Borduur je dan ongeveer hetzelfde, of maak je er iets heel anders van? Gebruik de motieven eens om vlakken van ander borduurwerk op te vullen, of om er randen omheen te zetten.

Blokje 33 is klaar, voegt weer veel kleur toe aan het geheel. Het blijft leuk om zomaar alle 11 XXborduurgarens te mixen: zolang je genoeg afwisselt met de lichte en donkere kleuren, de roodtinten en de grijstinten enz. krijg je een merklap effect.

Veel plezier er weer mee
Sylvia

Geplaatst op Geef een reactie

Hexagons knippen voor La Passion

September gaat deze 13-delige cursus (waar je op 2 manieren aan kunt deelnemen, klik HIER om naar de opties toe te gaan) an start. Om deze cursus voor te bereiden, ga ik de quilt zelf maken: dat is een goede manier om de werkwijze door te kunnen geven.

Omdat bij het maken van deze quilt alleen met 1/2 inch Hexagon malletjes wordt gewerkt = vrij klein, heb je er veel nodig. Gelukkig zijn ze in pakketten van 750 stuks of zelfs 1.500 stuks te bestellen: voorgestanst, zodat ze allemaal gelijk van formaat zijn. Die ben ik zelf aan het gebruiken, net als Bohin Glue Pen en de refills daarvoor, omdat ik zelf de malletjes met stof via lijm ga omwerken, en niet met garen (wat jij natuurlijk gewoon mag doen, al heb je dan evengoed een beetje lijm nodig).

Bij de cursus krijg je allerlei tips en handigheidjes om de grote quilt (ca. 2.50 x 2.60 m) te maken. Oorspronkelijk zijn er effen stofjes voor gebruikt, maar mijn voorbeeld laat zien dat je gewoon met printstofjes kunt werken. De manier om hexagon vormen uit stoffen te tekenen en knippen, zoals je links op de foto ziet, scheelt flink wat stof, ten opzichte van het knippen van vierkantjes uit quiltstoffen, die je naderhand in vorm gaat knippen. Dat wordt allemaal uitgelegd tijdens de gezellige uren die we aan dit project gaan besteden.

Zo ben ik ter voorbereiding al dus de hexagon vormen aan het knippen, heb alvast bijpassende kleuren naaigarens opgezocht voor het aan elkaar zetten (beige kan altijd, maar bij sommige kleuren kies ik toch voor bijna-hetzelfde als de stofjes), en een Bohin Glue en met refills klaargelegd.

En dan ga ik van stofjes die ik in de quilt wil gebruiken hexagons omtekenen en knippen. Elke stof/kleur doe ik apart in een gripzakje, met het aantal op een papiertje. Zo kan ik straks kijken welk stofje ik ga gebruiken en hoeveel ik daarvan heb.

Niet alle stofjes zullen voldoende zijn voor bv. achtergronden: daar heb je altijd heel veel voor nodig, zeker naarmate de quilt groter wordt. Maar voor het begin heb ik dan al een goede start. En daar gaat het om.

Zelf ga ik nog ‘even’ verder met het omtekenen van een stof die ik wél voor de achtergrond ga gebruiken: daar heb ik vele meters van liggen. Dus kan ik met gerust hart beginnen om de hexagons daar uit te knippen.

Enthousiast geworden? Doe dan ook mee, en schrijf je in door bestelling van één van beide opties voor LA PASSION HEXAGON QUILT – de eerste 4 lessen zijn dit jaar nog, de overgebleven lessen zetten we samen op een datum die uitkomt, met meer tijd tussen de lessen vanwege de grootte van de quilt.

Quiltgroeten
Sylvia

Geplaatst op Geef een reactie

Kleurrijke delen bij de 100 Landen in 100 Weken

Het begon allemaal met Nederland: het 1e land van de 100 Smiley’s, met de kleuren van de vlaggen van dat land. De ‘Reis’ langs de landen van Europa, en verder, gaat 100 weken door. Alle borduurpatronen van de Smiley’s/landen zijn GRATIS bij ‘Downloads’ binnen te halen: elke week een nieuw land tot ze allemaal binnen zijn.

Voor mijn ontwerp heb ik een zwart/wit blokjesrand bedacht, om zo vakjes te maken waar een land in past. Als je op 11 draads Jobelan borduurt (dat bij het BASISPAKKET inbegrepen is), maak je 10 vakjes horizontaal en 10 vakjes verticaal. De vierkantjes tussen deze blokjesranden geef je een kleur XXborduurgarens uit het basispakket.

Land na land, Smiley na Smiley, eerst naast elkaar, later op de volgende rij weer, zodat het een kleurrijk geheel wordt.

Maar aangezien mijn ‘handelsmerk’ bij mijn zelfontworpen borduurwerken “Patchwork in Kruissteek” is, ga ik meer toevoegen, om het geheel een patchwork uiterlijk te geven. Inmiddels ben ik daar wel om bekend – altijd iets in kruissteek maken wat naar patchwork verwijst. Dus niet met stofjes, maar met XXborduurgarens in veel kleuren.

Om ‘patchwork stukjes’ na te bootsen, borduur je driehoekjes in e hoeken van de vakjes, die door de zwart/wit blokjesranden gevormd worden. Ook hier kijk je zelf welke van de XXborduurgarens/kleuren uit het basispakket (en losse XXgarens ter aanvulling), zodat je het een nóg kleurrijker geheel kunt maken, geheel naar eigen inzicht.

Je mag de kleuren willekeurig kiezen, of er zelf een systeem in zetten. Dat is aan jou. Leef je uit en maak er iets moois van.

Mijn driehoeken zijn 14 kruissteken lang, en worden naarmate ze geborduurd worden steeds kleiner, tot je 1 kruissteek aan de andere kant overhoudt.

Je kunt wanneer je wilt deze driehoeken borduren: de foto hiernaast laat zien hoe dat er uit ziet, met een ingekleurd klein vierkantje op de hoek van de zwart/wit randen.

In een vakje komen dus 4 driehoeken. Op de kruispunten van 4 vakjes ook. Wissel voldoende af met XXgarens en kleuren, tenzij je maar een bepaald aantal kleuren wilt gebruiken en die steeds gaat herhalen: je hebt dan wel wat sneller aanvulling voor die XXkleuren nodig.

En kijk eens hoe vrolijk dat er uit gaat zien: je zou het zo kunnen laten, OF je kunt overal met 1 draadje XX447 zwart stiksteken omheen zetten (je hebt dan wel aanvulling voor deze kleur nodig, die kun je bij de ‘losse’ XXborduurgarens bestellen). Dat HOEFT niet, net wat je wilt…

Maar wacht: als je het zo bekijkt is de buitenkant nog wat kaal. Want er kan nog meer kleur aangebracht worden.

En dat is hoe het er uiteindelijk uit komt te zien, als je de driehoekjes ook BUITEN het geheel, langs de blokjesranden doortrekt.

Niet alleen maak je op de hoeken en op de kruispunten overal driehoeken, zodat je op alles 4 driehoeken ziet, maar trek je de blokjesranden 14 steken verder, om zo het geheel compleet te maken.

Zoals je kunt zien heb ik ook de namen van de landen onder de Smiley’s geborduurd, anders weet ik op den duur niet meer welk land ik gemaakt heb…. De letters daarvoor heb je bij de Smiley’s op het laatste blad van de .pdf staan: deel de naam zodanig in, dat hij in het midden onder (of boven, dat mag ook) de Smiley komt te staan. Bij sommige landen was het even puzzelen, omdat de driehoeken de ruimte voor tekst kleiner maken. Dan heb ik twee regels tekst gemaakt.

En zo wordt het precies zoals ik mijn ontwerp bedoeld heb: 100 Landen van XXborduurgarens /XXThreads en mijn eigen ontwerp met de patchwork uitstraling er omheen.

Elke week weer verder met zo’n kleurrijke Smiley: wat een heerlijk werk is het toch. En zo fijn dat het maar kleine borduurwerken per week zijn, ca. 7 x 7 cm, dus zo gemaakt. De kleurrijke randen maak je wanneer je even tijd hebt, of kunnen zelfs later nog gemaakt worden.

Borduur je de Smiley’s liever apart, elk op een Flessenschortje? Dat staat ook heel leuk, dan kun je die voor jezelf houden, of weggeven. Ze staan niet alleen leuk op wijnflessen, maar ook op grotere flessen van olijfolie, of bijzondere azijnflessen. Enfin, als je borduren leuk vindt, is er altijd wel een toepassing te vinden.

Van ALLE Smiley’s zijn losse XXborduurgaren pakketjes te bestellen, per stuk dus. Dan kun je je favoriete Land borduren. (Borduur je ze via het Basispakket voor alle 100 landen, dan heb je van elk van de gebruikte XXborduurgarens 1 strengetje, en meer voor de zwart/witte blokjesranden)

Ga je de geborduurde Smileys liever in een écht patchwork geheel zetten? Kijk dan naar het basispakket daarvoor. Werk met kleurrijke Jelly Roll stroken, zoals je op het voorbeeld op de foto kunt zien, en maak er een échte quilt van.

Wat je ook doet: plezier met borduren is het eerste, en dat zul je zeker hebben met deze 100 Landen in 100 Weken

Borduurgroeten
Sylvia