Geplaatst op Geef een reactie

100 Smiley’s in Log Cabin blokjes verwerken

Veel borduursters zijn al naar hartelust bezig met het borduren van de eerste van de 100 Smiley’s (100 landen in 100 weken). Mijn eigen opzet = alle 100 borduren op een stuk witte Jobelan borduurstof (1.40 x 1.40m), met zwart/wit blokjesranden er omheen, wordt graag overgenomen. Door je bestelling van het Basispakket (nu met alle 87 gebruikte XXgarens1 strengetje per kleur, 20 zwart en 20 witte XXgarens én de witte Jobelan) krijg je de basisbeschrijving hiervoor via je email toegestuurd.

Maar ook kreeg ik veel vraag om een quilt hiervan te ontwerpen, het liefst met eenvoudige opzet, zoals Log Cabin blokken. En dat heb ik gedaan!

Natuurlijk heb je dan wel als eerste de 87 kleuren XXgarens nodig = 1 strengetje per kleur om mee te starten (later kun je zelf bijbestellen/aanvullen), om de GRATIS te downloaden Smiley’s te kunnen borduren.

Maar de borduurstof komt dan uit een andere pakket!!!

Dat pakket is het volgende: 100 landen in 100 Weken: 3.00×1.40m witte Jobelan en 2 Jelly Rolls Tissu de Marie in frisse kleuren.

Hier zit dus de benodigde witte Jobelan al bij (maar nog niet de 87 gebruikte kleuren XXgarens – die kun je dus apart bestellen voor het borduren). Je hebt af en toe aanvullende XXstrengetjes nodig, die kun je steeds apart bestellen of via de pakketten met meer XXstrengetjes)

Het patchwork = paper piecing kan op 3 verschillende manieren gedaan worden: bij je bestelling van dit pakket met de 2 Jelly Rolls en 3 meter Jobelan krijg je GRATIS de uitgebreide aanwijzingen en patroontjes via je email toegestuurd . LET OP: als je alle 100 Smiley’s uiteindelijk in een grote quilt gaat verwerken, heb je meer Jelly Rolls nodig: die kun je in de loop van je project aanschaffen.

Zo kun je een quilt met 100 landen maken, overal kleurrijke strookjes er omheen (© Copyright Sylvia Kaptein).

Als je alles maakt zoals in de beschrijving staat, krijg je een quilt van 1.80 x 1.80 m, eventuele randen niet meegerekend. Maar je kunt ook minder blokjes maken: wat je dan overhoudt van de 3 meter Jobelan kun je weer voor andere borduurwerken bewaren.

Wil je de Log Cabin blokken via papier piecing maken? Met de naaimachine, op speciaal papier? Dan heb je één pakket van Papers for Foundation Piecing met 100 vel nodig – deze kun je HIER bestellen. Je kunt de blokken dan direct gebruiken – na ruim uitknippen – om op te naaien.

Wil je met de hand werken? Of toch ook met de naaimachine? Dan heb je 5.00 x 0.90 meter Vlieseline L11 nodig: dat kun je HIER bestellen. Je moet dan wel zelf vanaf de basisprint (.pdf) alle Log Cabin blokken overtekenen.

Maar je kunt ook zonder de hierboven genoemde ondergrond(en) werken: dan zet je de stroken onderling zonder ondergrond aan elkaar.

Deze drie opties worden allemaal beschrijving in mijn aanwijzingen.

Er zijn dus heel veel mogelijkheden om de leuke Smiley’s, die je per week (elke woensdag vanaf 21 maart 2021) kunt downloaden te borduren of te verwerken.
– Op flessenschortjes, die je zelf kunt houden of cadeau kunt geven
– Op een groot stuk Jobelan met alle 100 omringd door zwart/witte randjes en kleurrijke afwerking
– Op kleine stukjes (20 x 20 cm) Jobelan om ze later in een quilt te verwerken met stroken kleurrijke stofjes
– En zelfs op Aïdaband: 10 cm breed, daar kun je een lang stuk van bestellen en ze per week erop naaien.
– Of…misschien heb je zelf wel een idee…

Vergeet ze alleen niet per week te downloaden!
Veel borduur/quiltplezier
Sylvia

Geplaatst op Geef een reactie

Fill it Up – Blokje 30

Lichtgrijs XXborduurgaren: daarmee heb ik blokje nr. 30 gemaakt. De kleuren afwisselen van licht tot donker grijs, zwart en licht tot donker rood over het hele borduurwerk is best een dingetje: steeds kijken wat er vlak naast ligt, en niet teveel dezelfde tinten bij elkaar borduren.

Alles mag en alles kan hoor, maar voor mijn eigen werk wil ik zoveel mogelijk variatie verdeeld over het hele werkstuk, in de 11 kleuren/XXstrengetjes.

Eén motief gemaakt: ik laat het zo. Je kun zelf dit motief verlengen door het meerdere malen boven elkaar te borduren. Al dan niet in dezelfde kleur of per motiefje andere XXkleuren gebruiken – maak er iets bijzonders van!

Ook kun je dit motief op een andere plek van je werkstuk nog een keer borduren, in de kleuren die op die plek goed uitkomen. Je kunt ze net zo vaak gebruiken in je werkstuk als je wilt, ook al maak ik elk blokjes maar één keer.

Als laatste zet ik altijd de lichtgrijze XX438 kruissteekrand er omheen – deze kleur wordt daar volledig voor gereserveerd. Dat hoeft natuurlijk niet: ook hierbij kun je je eigen weg volgen, door rondom de motiefjes verschillende kruissteekrandjes ter afscheiding te borduren. Het is JOUW werk, dus maak het zoals je wilt.

Deze blokjes/telpatronen kun je ook voor andere borduurwerk gebruiken. Bijvoorbeeld om randjes te maken, of achtergronden te creëren. Zelfs ter opvulling van een ‘lege’ plek in de kleuren XXgarens die je hebt of erbij laat passen. Dát is het leuke van deze patroontjes: ze zijn multi-inzetbaar, ook voor andere projecten.

En zo ziet mijn werk er tot nu toe uit: ik maak alles maar één keer. Van diverse borduursters hebben we al wat foto’s gezien, hoe ze verder zijn door sommige motieven langer te maken of vaker op de stof te borduren. Het zou leuk zijn als jij je ervaringen met dit project ook laat zien, op een foto die je in mijn Facebook groep ‘Sylvia Borduren’ kunt plaatsen – daar kun je trouwens ook het bestand van ‘Blokje 30’ gratis ophalen.

Zien we jouw werk binnenkort in de groep verschijnen? Lijkt me heel leuk ter inspiratie, kunnen we er met z’n allen van genieten.

Borduurgroeten
Sylvia

Geplaatst op Geef een reactie

Smiley’s, waar komen die lachende gezichtjes vandaan?

Smiley’s, of beter gezegd ‘emoticons (typografische symbolen), zijn al heel oud. Ze worden geplaatst om een knipoog naar de mens te geven, om iemand even te laten lachen (smile). Maar hoe zijn ze ontstaan? En waarom nemen ze zo’n belangrijke plek in ons leven in?

Bij Quest (populair wetenschappelijk tijdschrift) werd onderzocht wat de oorsprong van de Smiley/emoticon zou zijn. Zij kwamen met het volgende: voor het ontstaan van de computer werd de Smiley al beschreven in het gedicht van Robbert Herrick in 1648, een Engelse dichter:

Tumble me down, and I will sit
Upon my ruins (smiling yet 🙂 …. je ziet een kleine Smiley, maar als je dit typt, zie je dat er een dubbele punt direct voor haakjes sluiten staat, achter het woord ‘yet’, en dat vormt een Smiley (een ASCII-emoji zoals je die vroeger op je Smartphone kon weergeven, en tegenwoordig wordt het nog wel zo gebruikt).

Nu had Robbert Herrick waarschijnlijk geen idee dat hij een voorloper was van de rage die zou ontstaan. Men twijfelt echter of deze ‘emoticon’ bewust geplaatst is, want het kan ook een typefout zijn geweest. Zo is er ook een zijwaartse knipoog op het papier van de speech van Abraham Lincoln uit 1862 gevonden: al dan niet bewust geplaatst.

Tumble me down, and I will sit
Upon my ruines (Smiling yet:)
Teare me to tatters; yet I’le be
Patient in my necessitie.
Laugh at my scraps of cloathes, and shun
Me, as a fear’d infection:
Yet scarre-crow-like I’le walk as one,
Neglecting thy derision.

Quest vertelt verder te weten wanneer het de eerste keer was dat een emoticon echt bewust werd gebruikt : 1982, en wel door hoogleraar computerwetenschap Scott E. Fahlman (1948 -), aan de Carnegie Mellon University van Pittsburg (VS). Hij stuurde een e-mail naar wat collega’s waarin hij het voorstel had om een speciaal typografisch teken voor een glimlach te maken en een serieus teken voor serieuze berichten – hij dacht dat dit ertoe zou bijdragen om het verschil tussen beiden duidelijk aan te geven.

Hij stelde voor om de volgende tekens van het toetsenbord te gebruiken: :-), en als tegenhanger 🙁
Lees ze zijwaarts, oftewel houd je hoofd naar links en je ziet wat er bedoeld wordt.

Het woord ‘Emoticon’ werd in 2001 officieel opgenomen in de Oxford English Dictionary (OED – woordenboek voor de Engelse taal). En toch hoor je veel mensen praten over een ‘emoji’. Wat het verschil is?
– De emoticon is het typografische symbool, zoals 🙂
– De emoji is een pictogram die een afbeelding weergeeft, zoals een Smiley

De Japanner Shigetaka Kurita is volgens Quest het brein achter de allereerste emoji. Hij maakte in 1999 een complete set van 176 pictogrammen (een symbool of afbeelding die de plaats inneemt van een tekst = beeldtaal), elk niet groter dan 12 x 12 pixel. Hij kreeg deze opdracht van een Japanse telecomgigant, die toen al mobiel internet aanboden, maar bij hun e-mail systeem niet meer dan 250 tekens konden versturen. En dan kon je met zo’n leuk tekentje in één keer aangeven wat je bedoelde, hoe je je voelde enz. Oftewel: supersnelle communicatie.

En hier zie je die lijst: een enorme prestatie om zoveel verschillende tekens te bedenken die uiteindelijk door heel veel mensen gebruikt worden.

Denk maar eens aan je smartphone: hoe vaak je een Smiley, of een andere emoji verstuurt… veel handiger om dat via zo’n afbeelding te doen dan dat je eindeloos teksten tikt, die door autocorrect ook nog vaak verkeerd weergeven worden, met alle gevolgen van dien…

De Smiley’s zelf, volle (vaak) gele ronde figuurtjes met grote ogen en een mond, soms met wenkbrauwen of met handjes, maar altijd een beetje ‘Disney’ achtig, zijn niet meer weg te denken. Ze hebben blauwe ogen, rode wangen, tranen of hartjes, brillen op of staan ondersteboven… net hoe je wilt reageren op een berichtje, daarmee pak je de juiste emoji… maar wel opletten hoor, want wat jij aan betekenis hecht bij een Smiley’, kan door iemand anders totaal tegengesteld opgepakt worden… de beste Smiley is een lachende Smiley: je wenst iemand een fijn moment toe.

Is het dan een wonder dat Rielies Timmer van XXThreads (van die fantastische XXborduurgarens) deze Smiley’s als basis heeft gekozen om 100 Landen van de wereld uit te beelden? En dat brengt me op het (bijna startende) kruissteek project ‘100 landen in 100 weken’. Geweldig toch, 100 weken achter elkaar met een glimlach een glimlach met kleuren/de vlaggen van bepaalde landen borduren.

Dat wordt genieten, zo’n 373 jaar na de verschijning van de eerste Smiley (hoe rudimentair ook) gaan wij er 100 maken. Vanaf 24 maart 2021 kun je de eerste gratis downloaden via ‘Downloads’ bij deze webshop.

Bestel snel het Basispakket voor dit project, als je alle 100 Smiley’s op één wit stuk Jobelan borduurstof met vrolijke zwart/wit randjes wilt maken, of ga naar ‘XXgarens en projecten’ – 100 landen in 100 dagen – per week voor het XXborduurgarenpakketje dat per Land beschikbaar komt.

Bestel, download en borduur, en Smile!
Sylvia

(Met dank aan Quest/Wikipedia Commons)

Geplaatst op 2 Reacties

Fill it Up – Blokje 29

Weer een gratis (herhaal)patroontje voor Fill it Up: mijn kruissteek borduurproject waar je via mijn FaceBook groep ‘Sylvia Borduren’ GRATIS de patronen van kunt downloaden. Je moet daar wel lid van zijn (of worden), om deze patroontjes te kunnen downloaden.

Er wordt geborduurd met XXborduurgarens: dit keer een donkergrijs XX444.

Zoals je ziet ben ik tussen twee blokjes in gaan werken: totaal had ik 34 steken. Daar heb ik het ontwerp op aangepast.

Zo heb ik de eerste rij kruissteken geborduurd. Op het telpatroon (.pdf) zie je drie rijen, elk anders gekleurd. Daarbij gef ik aan dat je een enkele rij kunt borduren, of twee rijen, of drie – en zelfs meer als je dat wilt.

Elke herhaling van het patroon geeft je direct een beter beeld om te zien hoe die herhalingen zijn. Je kunt ze – net als ik – in één kleur maken, dus alles donkergrijs, of in meerdere kleuren.

De tweede herhaling is er boven geborduurd. Zo is het motiefje al leuk, maar ik ga er dus nog een derde herhaling boven maken.

Ook al werk je via dit borduurwerk met slechts 11 kleuren = 10 voor de motieven en de 11e = lichtste grijs voor de enkele kruissteekrandjes, je kunt de motieven binnen een groep/van één blokje in een enkele kleur borduren (Mono), of met meerdere kleuren. Net wat je zelf wilt.

Nu heb ik drie rijen herhalingen boven elkaar geborduurd. Wat mij betreft genoeg zo.

Je kunt doorgaan met eindeloos rijen herhalingen boven elkaar zetten: met één kleur of steeds met andere kleuren. Zo kun je bijvoorbeeld 10 rijen boven elkaar zetten door van de lichtste rood naar de donkerste te gaan, dan met zwart en terug van donkergrijs naar lichtste grijs te borduren. Het is maar een idee!

Als laatste heb ik het lichtste grijs van de XXborduurgarens voor dit project weer gebruikt om het enkelvoudige kruissteekrandje er omheen af te maken. Het meeste stond er al, links, onder en rechts, dus dat was niet veel werk.

Afhankelijk van waar jij deze herhalings rijtjes borduurt, of hoe hoog/lang je ze maakt, zet je er kruissteekjes omheen.

En zo zie je dat ik de drie herhalingen linksboven heb geborduurd.

Je kunt – als je écht zit te wachten op nieuwe patroontjes voor dit project – veel van wat je gehad hebt/gedownload hebt herhalen. Borduur een al eerder verkregen motief ergens anders op je borduurstof, gebruik dan ook een andere kleur. Bv. heb je iets met zwart geborduurd, zet het dan op een andere plek – ruim er vandaan – in rood of grijs.

Dit project is GRATIS: omdat ik het zelf ontwerp en zelf borduur, kost dat tijd. Graag hoor, maar het komt wel tussen al mijn andere webshop/werkzaamheden door, dus heb geduld als het wat langer duurt voordat je weer een nieuw patroontje kunt downloaden.

Veel borduurplezier
Sylvia

Geplaatst op Geef een reactie

Kleuren voor Kerst…

Al ben je daar waarschijnlijk helemaal (nog) niet mee bezig, al denk je meer aan de lente dan aan de december maanden, toch kwam er veelvuldig vraag naar een XXgarenpakketje met Kerstkleuren.

En dat is er nu: 40 strengetjes met XXgarens in rood, groen, goudgeel, zilvergrijs, wit naar zwart. En nog voor een mooie prijs ook: € 0,75 per stuk/strengetje is prima betaalbaar.

Zoek je leuke Kerstpatroontjes voor kruissteek? Kijk dan eens bij de Lindner’s Kreuzstiche patronen: samengesteld in de vorm van een merklap, maar je kunt alle motiefjes apart gebruiken, zoveel herhalen als je wilt en zo je eigen werkstuk samenstellen.

Als je daar geen inspiratie vandaan haalt…

Als je daarnaast nog 11 draads borduurstof zoekt, hebben wij een flinke keuze aan Jobelan stoffen: 5,5 kruisjes per centimeter, van wit (het meest gebruikt omdat alles er dan fris uit komt te zien, en het goed zichtbaar is) tot kleur en zelfs zwart.

Van de witte Jobelan hebben we diverse afmetingen voor je klaar liggen:
1.00 x 1.40m = coupon, of als je het aantal verhoogt, bv. 2 x, 3 x, laten wij het op één stuk.
1.40 x 1.40 m
70 x 80 cm
45 x 45 cm
en zelfs 3.25 x 45 cm voor de Kleurenrol, waar je aparte patronen of tijdschriften (5 bij elkaar Borduurblad) kunt bestellen.

Zo is er altijd wat te doen! Kijk rustig rond. Zoek je iets betreft (kruissteek)borduren en zie je het niet? Dan kun je altijd een e-mail sturen met een verzoek, naar sylvia@sylviasartquilts.nl

Veel borduurplezier
Sylvia

Geplaatst op Geef een reactie

Flessenschortjes… wat zijn dat?

Het gaat hier om klein formaat schortjes: Aïda borduurstof met biaisband afgewerkt. Niet om groot formaat schort die je om kunt doen bij het koken (zoals iemand opmerkte dat het ‘zonde’ zou zijn als er vlekken op zouden komen – zij had de indruk dat het een groot schort zou zijn), maar een afgewerkt stukje borduurstof die je – na het borduren van een voorstelling – om de hals van een fles kunt hangen.

Een voorbeeld zie je links op de foto

Wij hebben deze flessenschortjes ingekocht (je kunt ze via de link direct bestellen). Ze zijn natuurlijk nog leeg, want je kunt daar zelf iets op borduren.

Bijvoorbeeld de Smiley’s die bij XXThreads komen, vanaf eind maart 2021. Daarvan kun je straks elke week een patroontje GRATIS downloaden, en kun je de XXgarenpakketjes via deze webshop bestellen.

Hier zie je er een heleboel bij elkaar: leuk toch? Fris en vrolijk, om zelf te gebruiken of om cadeau te geven. Zo heb je snel een klein borduurwerkje klaar, met het ‘land’ van je keuze, of met het land van degene aan die je dit cadeau wilt geven…

Misschien ga je graag op reis naar bv. Zwitserland, of Griekenland, of wil je dat in de toekomst gaan doen. Misschien heb je een vriend(in) in een ander land, die je zo’n geborduurd flessenschortje wilt geven… kortom: genoeg redenen om aan de slag te gaan.

Kijk nou toch eens hoe gezellig dat staat!

Je kunt het om wijnflessen hangen, maar ook om azijnflessen, olijfolieflessen, en nog meer andere flessen van (wat groter) formaat.

Dus…. bestel snel zo’n flessenschortje, of twee…. dan heb je ze vast in huis en kun je aan het borduren, zodra de Smiley’s uitkomen (verwachte datum van de 1e Smiley = 24 maart as, daarna elke week).

Veel borduurplezier!

Sylvia

Geplaatst op Geef een reactie

Fill it Up – Blokje 28

Het is weer tijd voor een nieuw blokje voor ‘Fill it Up’, het borduurproject in Rood/grijs/zwart dat ik als gratis patroon via mijn FaceBook groep ‘Sylvia Borduren’ bij Bestanden doorgeef.

Blokje 28 is aan de beurt: een vierkant dit keer, wat ik zelf heb gemaakt met XX439 = lichtgrijs borduurgaren.

Niet de lichtste grijs – dat is XX438, die komt altijd als smal/enkel kruissteekrandje om alle motieven heen, maar de iets donkerder kleur. Ik probeer alles zodanig te verdelen qua kleur, dat alles van de 11 kleuren uit het pakketje optimaal gebruikt wordt (klik op de link om direct daar naar toe te gaan voor bestellen). Daar zal af en toe wel een aanvulling voor nodig zijn, want ik ben zelf ook met bepaalde kleuren al aan het 2e strengetje begonnen.

Op de foto hiernaast zie je dat ik over de helt van het vierkante motief ben. Zo in de knik van vorige motieven sluit het qua kleur mooi aan.

Ik probeer de ontwerpen van de motieven zo gevarieerd mogelijk te houden. Grappig is dat je toch veel diagonale lijnen aantreft. Hoe ze ook gemaakt zijn, variatie is belangrijk als je een grote lap Jobelan vol wil gaan borduren. Alles hetzelfde zou saai zijn…

Het gemak van werken met één kleur XX borduurgaren laat zich al snel zien = het blokje is binnen no time af.

Het effect dat ik wilde bereiken was een ‘bijna’ spiegelbeeld, met op de hoeken leuke driehoekjes die op ‘Flying Geese’ van patchwork lijken.

Weer eens wat anders, zo’n lichtgrijs blok. En wat een mooi contrast met de blokjes er omheen!

Het lichtgrijze kruissteekrandjes rondom gezet om het blokje te omkaderen.

Zou je dat niet doen – met welke kleur dan ook – dan ‘zweeft’ zo’n blokje. De steken raken niet altijd de randen, hoewel dat hier wel veel het geval is, waardoor het een rommelig effect kan geven als je geen randje er omheen zou zetten. Maar… het blijft je eigen werk, dus doe wat je wilt.

Overigens kun je dit blokje natuurlijk nog een keer maken, op een ander plek op je werkstuk, met een andere kleur XXborduurgaren. Zo kun je sneller je werkstuk af krijgen als je niet op mijn volgende blokjes kunt wachten.

En dan weer een overzicht: zo ziet mijn werkstuk er tot nu toe uit.

Nogmaals: de lege vakjes kun je eventueel zelf al invullen met wat je maar wilt: vol zetten met kruissteken van één kleur, blokjes maken, een deel van een motief van de al gemaakte randjes/blokjes gebruiken om steekjes erin te zetten… wat je maar wilt. Je mag natuurlijk wachten tot ik laat zien wat ik er zelf mee ga doen, maar je kunt ook zelf bedenken hoe je alles op gaat vullen.

Op naar het volgende randje of blokje

Veel borduurplezier,
Sylvia

Geplaatst op Geef een reactie

Wafelkatoen – leuk om snelle quilts/plaids van te maken

Voor een opdracht heb ik een eenvoudige en snelle plaid gemaakt van Wafelkatoen = 100% katoenen stoffen met wafel reliëf. Omdat deze stof aan beide kanten praktisch gelijk is, hoef je niet op te letten of je de ‘goede’ of de ‘verkeerde’ kant gebruikt. Er is wel wát verschil te zien: dat zou je ook kunnen gebruiken door het ene lapje ondersteboven aan het andere lapje te naaien… toch wat effect.

Je kunt snel vierkanten, rechthoeken en stroken knippen of snijden. Let erop dat je exact op een richel knipt/snijdt, dan heb je de meeste kant dat alles op exacte maten gebruikt kan worden.
Onderaan dit bericht een korte uitleg.

Ook personen die geen lange ervaring hebben met patchwork, kunnen zo eenvoudige quilts maken.

De stoffen worden via mijn webshop aangeboden op ca. 50 x 50 cm: dat wil zeggen dat er vierkante vormen voor je geknipt zijn. Zo’n vierkant kan wel eens 51 x 50 cm zijn, of 49 x 50 cm, afhankelijk van de mogelijkheid om een aan ons geleverde stof op exact 50 x 50 cm te kunnen knippen op de richels.

Maar geen nood: er zijn altijd veel vormen uit te halen voor een plaid of kussen.

Er zijn veel tinten van kleuren te bestellen: zo zijn er diverse tinten blauw, grijs en kun je mooie combinaties maken.

De plaid die ik in opdracht heb gemaakt, bestond uit witten en blauwen, met de roestkleur als contrast erbij.

En omdat ik nog steeds bezig ben met Rood/Wit/Grijs/Zwart voor onze slaapkamer, ga ik ook een plaid in die tinten maken – van allerlei vierkanten, heel eenvoudig.

Omdat deze stoffen een leuk reliëf geven, hoef je je niet druk te maken over het quilten: dat kan heel eenvoudig gehouden worden. Eventueel in de naden (in the ditch), of met een eenvoudig stiksel over de vormen.

Wist je dat je de stofjes ook met je lockmachine aan elkaar kunt zetten? Kies er zelf voor of je het stiksel aan de buitenkant of aan de binnenkant wilt hebben.

Hieronder een voorbeeld.

Ondertussen liggen de Wafelkatoenen lapjes voor je klaar: ga er eens mee aan de slag. Maak een eenvoudig werkstuk, geniet van het aan elkaar zetten. Van eenvoudige vormen en kleuren combineren.

Oftewel: maak er een leuk werkstuk van.

WERKWIJZE

1) Knip Wafelkatoen OP een richel, dan weet je dat je recht knipt.
2) Knip gelijkt vierkanten – je kunt de wafelvakjes tellen, of opmeten.
3) Knip vierkanten van minimaal twee kleuren.
4) Leg de ene kleur op de andere: gebruik Bohin Glue Pen om de naden OP elkaar te plakken, zodat ze tijdens het naaien niet verschuiven.
5) Naai op ca. 1 wafelvakje vanaf de kant, of gebruik een bredere naadtoeslag als je dat prettiger vindt.
6) Vouw open/naar de goede kant. 7) Naai nog twee vierkanten van dezelfde kleuren op deze manier aan elkaar.

8) Leg de twee aan twee genaaide vierkanten zodanig op elkaar, dat (in mijn geval roest en kobaltblauw) verspringen qua kleur.
9) Vouw de naden naar één kant, plak weer Bohin Glue op de naden, en let erop dat de middennaad van beide stukken op elkaar komt, maar ook begin en eind van de vierkanten. Omdat de naden naar één kant gelegd zijn, klikken ze in het midden in elkaar.
10) Naai weer op dezelfde manier op elkaar.

11) Vouw open en kijk hoe netjes het midden gemaakt is.
12) Knip de naad in het midden tot AAN het stiksel in, en leg de naadtoeslagen als een windmolen in één richting neer.

Je hoeft er overigens niet op te letten of de vakjes van de geknipte lapjes exact tegenover elkaar liggen: doordat je met meerdere kleuren werkt is dat niet belangrijk.

Zo heb je 4 vierkantjes op een eenvoudige manier aan elkaar gezet en kun je hier een veelvoud van maken voor kussens, plaids en spreien. Eventueel met diverse kleuren en tinten.

Eenvoudig en heel leuk om te doen!

Geplaatst op Geef een reactie

Maak kleinere quilt(jes) van een groot patroon

Soms zie je een patroon voor een quilt (paper piecing van Judy Niemeyer) dat je wel leuk lijkt om te maken, maar de quilt zelf is te groot. Dan kun je eenvoudig enkele onderdelen eruit halen en één of meerdere kleinere quiltjes maken. Dat kan ook met de GLACIER PINES, waar nog een aantal van te bestellen zijn via deze webshop. BEPERKT LEVERBAAR, OP = OP!

Op de foto links zie je hoe de oorspronkelijke quilt er uit ziet: ik heb een kopie van de ‘tekening’ uit het patronenblad gemaakt, en ga die eerst apart inkleuren om te zien hoe ik mijn stoffen kan verdelen. De quiltstoffen die ik gebruikt heb zijn de Fossil Ferns en wat stroken stof van Jelly Rolls.

Door vantevoren zo’n kopie in te kleuren, krijg je al een beter beeld over je komende project. Zo zou je werkstuk er uit kunnen zien.

Maar omdat dit een te grote quilt zou worden voor het doel waar ik hem voor ga maken, heb ik een verkleinde versie in gedachten: ik ga wel de ronde blokken maken, en wat ‘tandjes’ blokken/stroken, maar niet zoals je op de oorspronkelijke foto zag.

Het is een vrij eenvoudige quilt: dat is ook wel eens fijn. Geen hele ingewikkelde opzet.

Voor de driehoekjes heb ik stroken stof gesneden, en daar weer driehoeken uit gehaald. Alle aanwijzingen staan overigens in de uitgebreide (Engelse) beschrijving, met stap voor stap afbeeldingen erbij om het zo duidelijk mogelijk te maken.

Alles op volgorde van naaien gelegd, zo zie je direct welk onderdeel je moet pakken voor het opnaaien, op de papieren Unit(s).

Ook voor de rondingen heb ik alles op volgorde, per papieren Unit neergelegd. Als je alles netjes rangschikt, kun je het goed terugvinden, zodra je het nodig hebt.

Zie je dat ik niet alleen Fossil Fern quiltstoffen heb gebruikt, maar ook print/batiks? Afwisseling van print en de rustige kleuren van de Fossil Ferns maakt het wat spannender.

De cirkels even neergelegd zoals ik ze wil hebben. Door de achtergrond van de Flyinig Geese (grote driehoeken) per kwart ronding hetzelfde te houden, kun je bepaalde effecten naar voren halen.

Zo heb ik in het midden de paarse achtergronden bij elkaar gelegd, en zie je een eenheid van de andere kleuren terugkomen.

Altijd leuk om te proberen een kleurenspel te verkrijgen.

Zo heb ik uiteindelijk alles bij elkaar gelegd, wat al in elkaar gezet was. Plus losse stofjes rondom om te zien hoe het effect van de randen kan worden.

Dit was één mogelijkheid, waarbij de grote stukken stof qua kleur aangepast zijn bij de achtergrondkleuren van de rondingen.

Kijk eens naar het verschil in effect: links heb ik contrasten opgezocht, rechts rust in achtergrondkleuren. Er zijn zoveel mogelijkheden, dat het gewoon de moeite loont om dat zelf eens uit te proberen. Niet direct alles volgen zoals het in de beschrijving of bij een voorbeeld te zien is, maar zelf de beste opties bekijken.

En dan heb ik mijn keuze gemaakt. Meteen de randen er omheen gelegd om zo een geheel te krijgen.

Zie je dat ik de blokken uit elkaar gehaald heb, om in het midden één vierkant te maken, en de rest in delen neer te leggen? Weer eens wat anders.

Zo kun je heerlijk spelen met blokken en randen, met kleuren en effecten. Totaal anders dan de bruin/ecru quilt van de cover van het patroon.

Veel plezier
Sylvia

Geplaatst op 2 Reacties

Fill it Up – Blokje 27

Weer een blokje voor dit Rood/Grijs/Zwarte kruissteek project. Dit keer weer met zwart, XX447/310.

Zoals je op de foto kunt zien ben ik weer rechtsonder begonnen met borduren – het maakt niet uit waar je begint, maar aan een zijkant of rand is in ieder geval het makkelijkste. Afhankelijk van de richting waarop je graag borduurt, begin je ook rechtsonder, of linksonder, want daar heb je houvast aan de al eerder gemaakt motieven.

Dit patroon bestaat uit 40 kruissteekjes horizontaal (past precies in de ruimte tussen de andere blokjes bij mijn werkstuk) en 25 kruistjes hoog, als je het zo borduurt als bij mijn voorbeeld.

Als eerste heb ik de hele onderrand geborduurd – je kunt delen van een patroon het eerst borduren om zo te kijken of alles uitkomt. Bij mij past het exact. Al had ik dat zo vantevoren berekend, het kan altijd zijn dat je je ‘vertelt’, en dan is het even opnieuw beginnen.

Op deze foto zie je dat ik het volledige blokje heb geborduurd. Het is een symmetrisch motief, zowel horizontaal als verticaal.

Dat betekent dat je het exact doormidden kunt delen, om zo eenzelfde linker- of rechterkant te krijgen, maar dus ook een boven- of onderkant.

Het handige van symmetrische motieven is dat je soms maar een kwart van een patroon hoeft te hebben, en het dan zelf spiegelen naar alle kanten. Maar omdat dat ‘uit het hoofd’ best nog lastig is, krijgen jullie van mij altijd het volledige patroon.

Je kunt dit weer bij ‘Bestanden’ via mijn FaceBook groep ‘Sylvia Borduren’ downloaden, gratis, als je daar lid van bent.

Het lichtgrijze randje van enkele kruissteekjes is er ook omheen gezet, om het blokje te omkaderen. Dan staat het wat strakker/netter.

Weer een blokje klaar… inmiddels moet er af en toe een nieuw strengetjes XXborduurgaren aangesproken worden, wat nog wel vaker zal gebeuren bij dit lange project, dat ik op een stuk witte Jobelan van 0.40×1.40m aan het borduren ben.

Heb je ook nog deze 11 kleuren XXBorduurgaren in pakktje Rood/Grijs/Zwart nodig? Dan kun je dat HIER via de webshop bestellen.

BELANGRIJK: t/m 31 januari 2021 zijn de XX borduurgarens nog € 0,50 per stuk, daarna – vanaf 1 februari as. dus – zijn ze € 0,75 per stuk. Een flinke prijsstijging (dat moest eigenlijk al heel lang gebeuren), maar toch nog steeds heel goed betaalbaar als je dit garen qua prijs vergelijkt met andere merken borduurgaren.

En dan weer het overzicht van alle 27 geborduurde blokjes. Elke keer weer iets nieuws erbij .

Als je niet kunt wachten op mijn nieuwe patronen, herhaal dan af en toe een van de blokjes door ze op een andere plek en met een andere kleur te borduren.

Zet bv. een horizontaal blokje verticaal of borduur een klein blokje meerdere keren boven of naast elkaar: zo maak je je eigen variatie.

Veel borduurplezier weer!

Sylvia